Waterhardheid Valthe (Borger-Odoorn)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het leidingwater in Valthe bedraagt ongeveer 6,38 dH. Dit geldt als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De meest ongunstige hardheid in Valthe is 7,84 dH. Dit noemen we tamelijk hard water.

Valthe biedt plaats aan 1.265 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Valthe ligt in de gemeente Borger-Odoorn. Deze bevindt zich in de noordelijke provincie Drenthe.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Valthe

De gewaarwording van een bepaalde hardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt zo een waterhardheid van 6,38 Duitse graden "OK" vinden en daarmee het ontkalken van de badkamer aanvaarden.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval niet riskant voor het lichaam*. Nochtans is het een fabeltje dat een waterhardheid van 6,38 dH zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel discussie over de samenhang van eczeem, en drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Hardheid Valthe objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde maat. Zoals de beschreven 6,38 dH in Valthe**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen juist, maar af en toe kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met kalkvrij water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Valthe

Calculatie voor 6,38 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Is een waterontharder zinvol in Valthe?

Kalkvrij leidingwater wordt doorgaans als weldadig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Wat is dit?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat soms een overblijfsel kan formeren. Dit bruine residu komt doorgaans voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Valthe is het zodoende uiterst zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het water van 6,38 naar 0 Duitse graden te reduceren.