Waterhardheid Valthermond (Borger-Odoorn)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,38 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het water in Valthermond. Dit noemen we tamelijk hard water. 1 dH staat voor 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Maar het kraanwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De meest ongunstige hardheid in Valthermond is 7,84 dH. Dit is tamelijk hard water.

Valthermond is een kleine woonplaats met 3.455 inwoners. Valthermond maakt deel uit van de gemeente Borger-Odoorn. Deze bevindt zich in de noordelijke provincie Drenthe.


Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Valthermond

Men kan waterhardheid van 6,38 Duitse graden wellicht "geen probleem" vinden. De gewaarwording van de gegeven hardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de kranen?.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Het is evenwel een verzinsel dat water van 6,38 dH zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt immers kalk in de badkamer.

*Er is wel debat over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Hardheid Valthermond waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde eenheid. Zoals de beschreven 6,38 dH in Valthermond**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn tabellen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een meting verouderd zijn.

Het staat vast dat alleen met totaal kalkloos water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Valthermond

Becijfering voor 6,38 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Is een waterontharder essentieel in Valthermond?

Iedereen ervaart volledig kalkvrij water als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een bezinksel kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt praktisch altijd voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere stimulans om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Valthermond is het dus absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het drinkwater van 6,38 naar 0 dH te verminderen.