Waterhardheid Veelerveen (Bellingwedde)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
12,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De hardheid van het kraanwater in Veelerveen is 12,50 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water behoorlijk hard is. Één dH waterhardheid betekent 17,8 gram kalkaanslag per kuub water. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Veelerveen is een erg kleine woonplaats met 585 inwonenden. Veelerveen maakt deel uit van de gemeente Bellingwedde. Die bevindt zich in de noordelijke provincie Groningen.


Persoonlijke betekenis behoorlijk hard leidingwater Veelerveen

Mensen kunnen waterhardheid van 12,50 Duitse graden "normaal" vinden. De ervaring van de bepaalde waterhardheid is in ieder geval persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de glazen douchewand?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet risicovol voor het lichaam*. Desalniettemin is het een verzinsel dat een waterhardheid van 12,50 dH zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.

*Er is wel debat over de correlatie van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Waterhardheid Veelerveen objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater meten en dan uitdrukken in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 12,50 Duitse graden in Veelerveen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die accuraat, maar soms kan een waarde zijn verouderd.

Het staat vast dat alleen met totaal onthard kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Veelerveen

Berekening voor 12,50 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Veelerveen?

Een ieder beleeft onthard drinkwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe vormt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat af en toe een residu kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt in het algemeen voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijkere afweging om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Veelerveen is het dus in ieder geval zinnig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het drinkwater van 12,50 naar 0 Duitse graden terug te dringen.