Waterhardheid Veeningen (De Wolden)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het drinkwater in Veeningen is ongeveer 6,38 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één dH betekent 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke m3 water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode nogal afwijken. De maximale waterhardheid in Veeningen is 7,84 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water.

Veeningen biedt plaats aan 920 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Veeningen bevindt zich in de noordelijke provincie Drenthe in de gemeente De Wolden.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Veeningen

De waarneming van een vastgestelde hardheid is erg subjectief. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,38 Duitse graden "heel gewoon" vinden en het boenen van de glazen douchewand voor lief nemen.

Water van deze waterhardheid is in elk geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Desalniettemin is het een fabeltje dat water van 6,38 dH zacht leidingwater is, zoals sommige waterbedrijven beweren. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is verwarring over de samenhang van eczeem, en leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Waterhardheid Veeningen waardevrij bepalen

Je kunt de mineralen in leidingwater vaststellen en dan uitdrukken in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 6,38 Duitse graden in Veeningen**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn overzichten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die juist, maar nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met geheel kalkloos water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Veeningen

Calculatie voor 6,38 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Veeningen?

Kalkvrij kraanwater wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theemakers zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan formeren. Dit bruine residu komt normaliter voor in regio’s met hard water. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Veeningen is het daarom absoluut zinvol om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.