Waterhardheid Veenklooster (Kollumerland en Nieuwkruisland)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,30
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het drinkwater in Veenklooster (Feankleaster) heeft een waterhardheid van minimaal 9,30 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 9,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 29,80 kilogram kalkaanslag.

Veenklooster is een kleine woonplaats met 100 inwonenden. Veenklooster maakt deel uit van de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland.


Persoonlijke ervaring behoorlijk hard leidingwater Veenklooster

Mensen kunnen een hardheid van 9,30 dH wellicht "geen probleem" vinden. De perceptie van de gegeven hardheid is merkbaar subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de douchewand?.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Nochtans is het niet waar dat water van 9,30 dH zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.

*Er is nog discussie over de samenhang van eczeem, en hard leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Hardheid Veenklooster objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 9,30 dH in Veenklooster**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan lijsten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat uitsluitend met zacht water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Veenklooster

Calculatie voor 9,30 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 9,30 dH x 180m3 = 29,80 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Veenklooster?

Iedereen ondervindt zacht drinkwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat soms een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt normaal gesproken voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere overweging om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Veenklooster is het daarom zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 9,30 naar 0 dH te reduceren.