Waterhardheid Veenoord (Emmen)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,38 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het kraanwater in Veenoord. Dit komt neer op tamelijk hard water. 1 dH staat voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke m3 water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De hoogste hardheid in Veenoord is 7,84 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Veenoord is een erg kleine woonplaats met 2.245 inwoners. Veenoord bevindt zich in de gemeente Emmen. Die bevindt zich in de noordelijke provincie Drenthe.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Veenoord

Men kan een waterhardheid van 6,38 dH "acceptabel" vinden. De gewaarwording van de vastgestelde waterhardheid is kennelijk persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchekranen?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het een verzinsel dat water met een hardheid van 6,38 Duitse graden zacht water is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel debat over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen afgetekende conclusies op.

Hardheid Veenoord objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater testen en dan aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de beschreven 6,38 dH in Veenoord**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die juist, maar soms kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat uitsluitend met volledig onthard leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Veenoord

Rekensom voor 6,38 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder essentieel in Veenoord?

Onthard kraanwater wordt over het algemeen als prettig beoordeeld. Theeproducenten zoals het gekende Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een residu kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt doorgaans voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Veenoord is het dus zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.