Waterhardheid Veghel (Veghel)

Zacht
0
7,34
dH
7,95
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het kraanwater in Veghel heeft een minimale waterhardheid van ongeveer 7,34 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid staat voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per m3 water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Toch kan het water op uw postcode nogal verschillen. De maximale hardheid in Veghel is 7,95 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water.

Veghel is een middelgrote woonplaats met 30.805 inwoners. Veghel maakt deel uit van de gemeente Veghel. Die bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Veghel

De gewaarwording van een gegeven hardheid is overduidelijk persoonlijk. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 7,34 dH "acceptabel" vinden en daarmee het boenen van de tegels dulden.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet risicovol voor de gezondheid*. Niettemin is het een verzinsel dat water van 7,34 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige watermaatschappijen beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog verwarring over de context van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden overigens geen duidelijke conclusies op.

Waterhardheid Veghel waardevrij testen

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater vaststellen en dan weergeven in een vastgestelde grootheid. Zoals de beschreven 7,34 Duitse graden in Veghel**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn lijsten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die correct, maar soms kan een meting verouderd zijn.

Het is een feit dat alleen met kalkvrij leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Veghel

Calculatie voor 7,34 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Veghel?

Een ieder beleeft zacht kraanwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Af en toe formeert zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt dikwijls voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere aanmoediging om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Veghel is het zodoende zeker nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het drinkwater van 7,34 naar 0 dH te reduceren.