Waterhardheid Velddriel (Maasdriel)

Zacht
0
6,50
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,50 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het water in Velddriel. Dit geldt als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub kraanwater. 6,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,83 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Velddriel is een zeer kleine woonplaats met 1.590 inwoners. Velddriel maakt deel uit van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Maasdriel.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Velddriel

U kunt een hardheid van 6,50 Duitse graden misschien "prima" vinden. De betekenis van de bepaalde hardheid is ontegensprekelijk subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de douchekranen?.

Water van deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor mens of dier*. Echter, het is onzin dat water van 6,50 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel debat over het verband tussen eczeem, en hard drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Waterhardheid Velddriel objectief testen

Je kunt de mineralen in water meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde grootheid. Zoals de geconcludeerde 6,50 Duitse graden in Velddriel**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn lijsten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar af en toe kan een getal niet meer actueel zijn.

Feit is dat alleen met geheel onthard leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Velddriel

Calculatie voor 6,50 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,50 dH x 180m3 = 20,83 kilogram kalk.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Velddriel?

Praktisch iedereen beleeft onthard kraanwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt meestal voor in plaatsen met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere afweging om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Velddriel is het zodoende uiterst zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 6,50 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.