Waterhardheid Veldhoven (Veldhoven)

Zacht
0
5,66
dH
6,22
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

5,66 dH. Dat is de minimale hardheid van het leidingwater in Veldhoven. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 5,66 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,13 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Veldhoven is 6,22 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water.

Veldhoven is een vrij grote woonplaats met 44.085 inwoners. Veldhoven bevindt zich in de gemeente Veldhoven. Die hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Veldhoven

De ontvangst van een bepaalde waterhardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 5,66 Duitse graden "geen probleem" vinden en dus het boenen van de glazen douchewand voor lief nemen.

Water met deze waterhardheid is in elk geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Toch is het een verzinsel dat water met een hardheid van 5,66 dH zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is nog wel verwarring over het verband tussen eczeem, en hard leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Waterhardheid Veldhoven objectief testen

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater bepalen en vervolgens weergeven in een vastgestelde eenheid. Zoals de geconcludeerde 5,66 Duitse graden in Veldhoven**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan overzichten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een meting zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met kalkvrij water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Veldhoven

Becijfering voor 5,66 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 5,66 dH x 180m3 = 18,13 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Veldhoven?

Praktisch iedereen beleeft volledig kalkvrij water als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan vormen. Dit bruine restant komt over het algemeen voor in streken met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Veldhoven is het daarom zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 5,66 naar 0 Duitse graden te verminderen.