Waterhardheid Velp (Grave)

Zacht
0
7,34
dH
Tamelijk hard
3
10,98
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het water in Velp. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH wil zeggen 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het water op uw postcode behoorlijk afwijken. De hoogste hardheid in Velp is 10,98 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Velp biedt plaats aan 1.655 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Velp bevindt zich in de gemeente Grave. Die bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Velp

De ervaring van een bepaalde waterhardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 7,34 dH "aanvaardbaar" vinden en daarmee het schrobben van de tegels aanvaarden.

Water van deze hardheid is in ieder geval niet nadelig voor mens of dier*. Hoe dan ook is het een fabeltje dat een waterhardheid van 7,34 dH zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog verwarring over de context van eczeem, en drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Hardheid Velp waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de beschreven 7,34 dH in Velp**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn lijsten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die accuraat, maar incidenteel kan een waarde niet meer actueel zijn.

Feit is dat alleen met volledig onthard kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Velp

Berekening voor 7,34 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Is een waterontharder noodzakelijk in Velp?

Praktisch iedereen ondervindt zacht leidingwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een restant kan vormen. Dit bruine restant komt normaal gesproken voor in plaatsen met hard water. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Velp is het daarom in ieder geval zinnig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het leidingwater van 7,34 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.