Waterhardheid Velserbroek (Velsen)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 dH. Dat is de minimale hardheid van het leidingwater in Velserbroek. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH wil zeggen 17,8 gram kalk per kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode nogal afwijken. De hoogste waterhardheid in Velserbroek is 10,36 dH. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Velserbroek telt 16.005 inwoners. Dit is een redelijk kleine woonplaats. Velserbroek hoort bij de gemeente Velsen. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Velserbroek

Men kan een waterhardheid van 6,00 Duitse graden wellicht "OK" vinden. De beleving van een gegeven waterhardheid is in ieder geval subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de glazen douchewand?.

Water van deze hardheid is in ieder geval geenszins riskant voor mens of dier*. Desondanks is het onzin dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.

*Er is debat over het verband tussen eczeem, en hard kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Hardheid Velserbroek waardevrij meten

Je kunt kalkdeeltjes in water vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 6,00 dH in Velserbroek**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn reeksen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met geheel onthard kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Velserbroek

Calculatie voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Velserbroek?

Zacht water wordt over het algemeen als behaaglijk beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een restant kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt in de regel voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere drijfveer om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Velserbroek is het zodoende zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het water van 6,00 naar 0 Duitse graden terug te brengen.