Waterhardheid Ven-Zelderheide (Gennep)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 dH. Zo hard is het drinkwater in Ven-Zelderheide (t Vèn) minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid is goed voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per kuub water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Maar het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De hoogste hardheid in Ven-Zelderheide (t Vèn) is 7,84 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water.

Ven-Zelderheide biedt plaats aan 815 inwonenden. Het is een erg kleine woonplaats. Ven-Zelderheide ligt in de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Gennep.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Ven-Zelderheide

Iemand kan hardheid van 7,34 dH misschien "geen probleem" vinden. De indruk van de vastgestelde waterhardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de glazen douchewand?.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval geenszins slecht voor mens of dier*. Desondanks is het niet waar dat water van 7,34 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is discussie over de relatie tussen eczeem, en kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen onomwonden conclusies op.

Hardheid Ven-Zelderheide objectief vaststellen

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater bepalen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,34 Duitse graden in Ven-Zelderheide**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar incidenteel kan een meting niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat alleen met totaal zacht kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Ven-Zelderheide

Becijfering voor 7,34 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Ven-Zelderheide?

Iedereen beleeft volledig onthard drinkwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dit?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt normaliter voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Ven-Zelderheide is het derhalve zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 7,34 naar 0 dH te verminderen.