Waterhardheid Venhorst (Boekel)

Zacht
0
7,34
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De hardheid van het water in Venhorst ligt rond 7,34 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Venhorst is een kleine woonplaats met 1.715 inwonenden. Venhorst ligt in de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Boekel.


Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Venhorst

De betekenis van een gegeven hardheid is zeer subjectief. U kunt bijvoorbeeld een waterhardheid van 7,34 dH "normaal" vinden en daarmee het boenen van de douchewand dulden.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval niet schadelijk voor het lichaam*. Aan de andere kant is het niet waar dat een waterhardheid van 7,34 dH zacht water is, zoals sommige leidingwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.

*Er is nog debat over de correlatie van eczeem, en hard kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Hardheid Venhorst objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater testen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,34 dH in Venhorst**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat alleen met volledig onthard drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Venhorst

Calculatie voor 7,34 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Hoe zinvol is een waterontharder in Venhorst?

Een ieder beleeft volledig zacht kraanwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms vormt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt over het algemeen voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan fors teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Venhorst is het dus absoluut nuttig om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 7,34 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.