Waterhardheid Venray (Venray)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het drinkwater in Venray (Venroj) ligt rond 7,34 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 leidingwater. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het drinkwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Venray (Venroj) is 7,84 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.

Venray is een betrekkelijk kleine woonplaats met 28.285 inwoners. Venray ligt in de gemeente Venray. Die bevindt zich in de zuidelijke provincie Limburg.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Venray

De betekenis van een bepaalde waterhardheid is nogal persoonlijk. U kunt zo een hardheid van 7,34 Duitse graden "prima" vinden en dus het ontkalken van de glazen douchewand dulden.

Water van deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor het lichaam*. Het is echter ook niet waar dat water met een hardheid van 7,34 Duitse graden zacht water is, zoals sommige leidingwaterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in de badkamer.

*Er is wel discussie over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Hardheid Venray objectief bepalen

Je kunt de mineralen in water bepalen en dan uitdrukken in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 7,34 Duitse graden in Venray**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn overzichten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar soms kan een meting verouderd zijn.

Het is een feit dat alleen met volledig zacht drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Venray

Rekensom voor 7,34 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Is een waterontharder zinvol in Venray?

Een ieder ervaart volledig kalkvrij kraanwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms formeert zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Wat is dat?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een bezinksel kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt dikwijls voor in plaatsen met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Venray is het dus zeker nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 7,34 naar 0 Duitse graden terug te brengen.