Waterhardheid Vessem (Eersel)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

9,41 dH. Zo hard is het kraanwater in Vessem. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 9,41 dH x 17,8 gram x 180m3 = 30,15 kilogram kalkvormende deeltjes.

Vessem telt 2.175 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Vessem ligt in de gemeente Eersel. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke waarneming behoorlijk hard leidingwater Vessem

Sommige mensen kunnen waterhardheid van 9,41 dH "geen probleem" vinden. De perceptie van een vastgestelde waterhardheid is overduidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de tegels in de badkamer?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet nadelig voor het lichaam*. Niettemin is het niet waar dat water met een hardheid van 9,41 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige watermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel debat over de correlatie van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Waterhardheid Vessem objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater testen en dan uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 9,41 dH in Vessem**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een waarde zijn verouderd.

Het staat vast dat alleen met zacht water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Vessem

Calculatie voor 9,41 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 9,41 dH x 180m3 = 30,15 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Vessem?

Kalkvrij leidingwater wordt doorgaans als behaaglijk beoordeeld. Theeproducenten zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt meestal voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan flink verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Vessem is het derhalve zeker nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het leidingwater van 9,41 naar 0 Duitse graden te verminderen.