Waterhardheid Veulen (Venray)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het leidingwater in Veulen (t Väöle) ligt rond 7,34 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode nogal verschillen. De hoogste waterhardheid in Veulen (t Väöle) is 7,84 dH. Dit geldt als tamelijk hard water.

Veulen biedt plaats aan 530 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Veulen bevindt zich in de gemeente Venray. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Limburg.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Veulen

De betekenis van een vastgestelde hardheid is klaarblijkelijk subjectief. Men kan bijvoorbeeld een hardheid van 7,34 Duitse graden "geen probleem" vinden en het (schoon)poetsen van de kranen accepteren.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Aan de andere kant is het een verzinsel dat water met een hardheid van 7,34 Duitse graden zacht water is, zoals enkele drinkwaterbedrijven zeggen. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel verwarring over de correlatie van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Hardheid Veulen waardevrij vaststellen

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater testen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 7,34 dH in Veulen**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan overzichten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die juist, maar af en toe kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal kalkvrij drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Veulen

Rekensom voor 7,34 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Is een waterontharder nodig in Veulen?

Zacht leidingwater wordt praktisch altijd als prettig beoordeeld. Theemakers zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms vormt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt normaal gesproken voor in regio’s met hard water. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Veulen is het daarom uiterst zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 7,34 naar 0 dH terug te dringen.