Waterhardheid Vianen (Vianen)

Zacht
0
7,34
dH
Tamelijk hard
3
8,18
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het kraanwater in Vianen. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het leidingwater op uw postcode nogal afwijken. De maximale hardheid in Vianen is 8,18 Duitse graden. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Vianen biedt plaats aan 16.180 inwonenden. Het is een betrekkelijk kleine woonplaats. Vianen maakt deel uit van de gemeente Vianen. Deze hoort bij de centrale provincie Utrecht.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Vianen

Men kan een hardheid van 7,34 Duitse graden "heel gewoon" vinden. De perceptie van de gegeven waterhardheid is nogal subjectief. Wat vindt u van het boenen van de douchewand?.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval niet nadelig voor de gezondheid*. Evenwel is het niet waar dat water met een hardheid van 7,34 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven beweren. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Hardheid Vianen objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater bepalen en dan aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 7,34 dH in Vianen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.

Het staat vast dat alleen met volledig zacht kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Vianen

Rekensom voor 7,34 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Vianen?

Onthard water wordt over het algemeen als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruine restant komt meestal voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan flink verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Vianen is het derhalve absoluut zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 7,34 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.