Waterhardheid Vianen NB (Cuijk)

Zacht
0
7,34
dH
Tamelijk hard
3
8,18
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Vianen NB minimaal. Dit staat bekend als tamelijk hard water. 1 dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De meest ongunstige hardheid in Vianen NB is 8,18 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Vianen NB telt 1.275 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Vianen NB ligt in de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Cuijk.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Vianen NB

Mensen kunnen een waterhardheid van 7,34 dH "geen probleem" vinden. De perceptie van een vastgestelde hardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de douche?.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval niet nadelig voor het lichaam*. Niettemin is het onzin dat water met een hardheid van 7,34 dH zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot kalkafzetting.

*Er is nog wel discussie over de correlatie van eczeem, en kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid Vianen NB waardevrij meten

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater meten en dan weergeven in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,34 Duitse graden in Vianen NB**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.

Feit is dat uitsluitend met totaal kalkloos kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Vianen NB

Rekensom voor 7,34 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Vianen NB?

Een ieder ervaart volledig onthard kraanwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms formeert zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt gewoonlijk voor in streken met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Vianen NB is het derhalve zonder twijfel zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 7,34 naar 0 dH te verminderen.