Waterhardheid Vierakker (Bronckhorst)

Zacht
0
7,30
dH
Tamelijk hard
3
12,40
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,30 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het drinkwater in Vierakker. Dit geldt als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per 1000 liter water. 7,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,39 kilogram kalkvormende deeltjes.

Maar het water op uw postcode kan nogal verschillen. De hoogste hardheid in Vierakker is 12,40 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Vierakker is een erg kleine woonplaats met 345 inwonenden. Vierakker maakt deel uit van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Bronckhorst.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Vierakker

De gewaarwording van een gegeven hardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Mensen kunnen zo een hardheid van 7,30 Duitse graden "acceptabel" vinden en dus het ontkalken van de douchewand aanvaarden.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet nadelig voor het lichaam*. Evenwel is het een fabeltje dat een waterhardheid van 7,30 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele waterbedrijven vertellen. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.

*Er is wel discussie over de samenhang van eczeem, en kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Hardheid Vierakker objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater testen en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de genoemde 7,30 dH in Vierakker**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die accuraat, maar incidenteel kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig zacht leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Vierakker

Berekening voor 7,30 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,30 dH x 180m3 = 23,39 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder zinvol in Vierakker?

Kalkvrij water wordt praktisch altijd als weldadig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Wat is dit?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een residu kan vormen. Dit bruine residu komt het meest voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan flink teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere reden om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Vierakker is het derhalve uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 7,30 naar 0 dH te verminderen.