Waterhardheid Vierlingsbeek (Boxmeer)

Zacht
0
7,34
dH
Tamelijk hard
3
9,97
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het leidingwater in Vierlingsbeek ligt rond 7,34 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke kuub water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Maar het kraanwater op uw postcode kan nogal verschillen. De maximale waterhardheid in Vierlingsbeek is 9,97 dH. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Vierlingsbeek is een kleine woonplaats met 2.665 inwonenden. Vierlingsbeek maakt deel uit van de gemeente Boxmeer. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Vierlingsbeek

De ervaring van een bepaalde waterhardheid is ontegensprekelijk subjectief. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 7,34 dH "aanvaardbaar" vinden en dus het boenen van de douchewand accepteren.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval niet nadelig voor mens of dier*. Dat daargelaten is het een verzinsel dat een waterhardheid van 7,34 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.

*Er is wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen onomwonden conclusies op.

Hardheid Vierlingsbeek waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 7,34 dH in Vierlingsbeek**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die juist, maar soms kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met zacht water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Vierlingsbeek

Becijfering voor 7,34 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Vierlingsbeek?

Zacht kraanwater wordt over het algemeen als comfortabel beoordeeld. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een residu kan formeren. Dit bruine bezinksel komt in het algemeen voor in plaatsen met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijkere aanleiding om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Vierlingsbeek is het derhalve in ieder geval zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 7,34 naar 0 Duitse graden terug te dringen.