Waterhardheid Vierpolders (Brielle)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het kraanwater in Vierpolders heeft een minimale waterhardheid van ongeveer 4,98 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag per kuub leidingwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het water op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Vierpolders is 9,41 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Vierpolders is een zeer kleine woonplaats met 5.110 inwoners. Vierpolders is onderdeel van de gemeente Brielle. Die hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Vierpolders

De ervaring van een bepaalde hardheid is merkbaar persoonlijk. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 4,98 dH "OK" vinden en dus het boenen van de badkamer aanvaarden.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval niet nadelig voor het lichaam*. Aan de andere kant is het onzin dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is nog wel debat over de relatie tussen eczeem, en kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen sterke conclusies op.

Hardheid Vierpolders objectief duiden

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater testen en vervolgens aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 4,98 Duitse graden in Vierpolders**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan reeksen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een meting niet meer correct zijn.

Feit is dat uitsluitend met geheel zacht water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Vierpolders

Rekensom voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Hoe essentieel is een waterontharder in Vierpolders?

Praktisch iedereen ondervindt volledig onthard water als prettig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Wat is dit?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt normaliter voor in regio’s met kalkrijk water. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Vierpolders is het daarom duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te verminderen.