Waterhardheid Vijfhuizen (Haarlemmermeer)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 dH. Zo hard is het leidingwater in Vijfhuizen minimaal. Dit noemen we tamelijk hard water. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode nogal afwijken. De hoogste waterhardheid in Vijfhuizen is 10,36 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Vijfhuizen is een erg kleine woonplaats met 4.400 inwonenden. Vijfhuizen hoort bij de gemeente Haarlemmermeer. Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Vijfhuizen

De betekenis van een gegeven hardheid is klaarblijkelijk subjectief. Iemand kan bijvoorbeeld een hardheid van 6,00 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en het schoonmaken van de tegels dulden.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval niet slecht voor de gezondheid*. Het is echter ook een verzinsel dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is nog verwarring over de correlatie van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen sterke conclusies op.

Waterhardheid Vijfhuizen waardevrij testen

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde eenheid. Zoals de geconcludeerde 6,00 dH in Vijfhuizen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er zijn reeksen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Feit is dat uitsluitend met totaal zacht drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Vijfhuizen

Calculatie voor 6,00 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Is een waterontharder onmisbaar in Vijfhuizen?

Kalkvrij leidingwater wordt praktisch altijd als behaaglijk ervaren. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt over het algemeen voor in plaatsen met hard drinkwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Vijfhuizen is het dus duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het drinkwater van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.