Waterhardheid Vijlen (Vaals)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Vijlen (Viele) kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van ongeveer 7,34 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag per kuub drinkwater. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Vijlen (Viele) is 7,84 dH. Dit geldt als tamelijk hard water.

Vijlen is een erg kleine woonplaats met 1.405 inwoners. Vijlen is onderdeel van de gemeente Vaals. Die bevindt zich in de zuidelijke provincie Limburg.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Vijlen

De indruk van een vastgestelde hardheid is merkbaar persoonlijk. Men kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 7,34 Duitse graden "normaal" vinden en daarmee het schrobben van de tegels voor lief nemen.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Het is evenwel een verzinsel dat water van 7,34 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is wel verwarring over de samenhang van eczeem, en hard leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen sterke conclusies op.

Hardheid Vijlen objectief meten

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater testen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de beschreven 7,34 Duitse graden in Vijlen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er zijn tabellen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die juist, maar nu en dan kan een waarde zijn verouderd.

Het is duidelijk dat uitsluitend met geheel kalkvrij leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Vijlen

Rekensom voor 7,34 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Is een waterontharder zinvol in Vijlen?

Iedereen ervaart kalkvrij drinkwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een restant kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt praktisch altijd voor in plaatsen met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Vijlen is het daarom duidelijk zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 7,34 naar 0 dH te verminderen.