Waterhardheid Vilsteren (Ommen)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
8,30
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De waterhardheid van het kraanwater in Vilsteren is ongeveer 8,30 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water. 1 dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 8,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 26,59 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Vilsteren telt 395 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Vilsteren maakt deel uit van de gemeente Ommen. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Overijssel.


Persoonlijke ervaring behoorlijk hard drinkwater Vilsteren

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 8,30 Duitse graden misschien "normaal" vinden. De ervaring van de gegeven waterhardheid is merkbaar persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de douche?.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Desondanks is het een fabeltje dat water van 8,30 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.

*Er is wel discussie over het verband tussen eczeem, en hard drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Waterhardheid Vilsteren waardevrij vaststellen

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater testen en dan weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 8,30 dH in Vilsteren**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die accuraat, maar af en toe kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Vilsteren

Calculatie voor 8,30 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 8,30 dH x 180m3 = 26,59 kilogram kalk.

Is een waterontharder noodzakelijk in Vilsteren?

Een ieder ondervindt kalkvrij water als weldadig en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Wat is dit?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruine bezinksel komt meestal voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan fors teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere beweegreden om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Vilsteren is het derhalve uiterst nuttig om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 8,30 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.