Waterhardheid Vinkel ('s-Hertogenbosch)

Zacht
0
7,34
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Vinkel. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Vinkel is een kleine woonplaats met 2.370 inwoners. Vinkel is onderdeel van de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente 's-Hertogenbosch.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Vinkel

Men kan een waterhardheid van 7,34 dH wellicht "OK" vinden. De ervaring van een bepaalde waterhardheid is kennelijk subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de tegels in de badkamer?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Nochtans is het onzin dat een waterhardheid van 7,34 dH zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is verwarring over het verband tussen eczeem, en hard kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen significante conclusies op.

Waterhardheid Vinkel objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater bepalen en dan aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de genoemde 7,34 Duitse graden in Vinkel**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn overzichten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die correct, maar af en toe kan een getal niet meer correct zijn.

Feit is dat alleen met kalkloos kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Vinkel

Becijfering voor 7,34 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Vinkel?

Onthard drinkwater wordt doorgaans als weldadig ervaren. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat soms een residu kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt in de regel voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijkere aanleiding om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Vinkel is het zodoende absoluut nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 7,34 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.