Waterhardheid Vlagtwedde (Vlagtwedde)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
12,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De hardheid van het kraanwater in Vlagtwedde is 12,50 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water. Één dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Vlagtwedde is een erg kleine woonplaats met 3.340 inwoners. Vlagtwedde ligt in de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Vlagtwedde.


Persoonlijke waarneming behoorlijk hard drinkwater Vlagtwedde

De waarneming van een gegeven waterhardheid is ontegensprekelijk subjectief. Iemand kan zo een hardheid van 12,50 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en dus het boenen van de glazen douchewand dulden.

Water van deze waterhardheid is in elk geval niet riskant voor mens of dier*. Nochtans is het onzin dat een waterhardheid van 12,50 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is wel debat over de correlatie van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen duidelijke conclusies op.

Waterhardheid Vlagtwedde objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater bepalen en vervolgens weergeven in een vastgestelde maat. Zoals de geconcludeerde 12,50 dH in Vlagtwedde**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die accuraat, maar af en toe kan een getal niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat alleen met volledig zacht kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Vlagtwedde

Becijfering voor 12,50 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nuttig in Vlagtwedde?

Zacht kraanwater wordt doorgaans als comfortabel beoordeeld. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms vormt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt in het algemeen voor in plaatsen met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijkere reden om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Vlagtwedde is het zodoende beslist zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het drinkwater van 12,50 naar 0 Duitse graden te reduceren.