Waterhardheid Vledder (Westerveld)

Zacht
0
7,50
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,50 dH. Dat is de hardheid van het drinkwater in Vledder. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub water. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Vledder biedt plaats aan 1.920 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Vledder maakt deel uit van de noordelijke provincie Drenthe in de gemeente Westerveld.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Vledder

Sommige mensen kunnen hardheid van 7,50 dH wellicht "prima" vinden. De ontvangst van een vastgestelde hardheid is kennelijk subjectief. Wat vindt u van het boenen van de kranen?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval niet risicovol voor mens of dier*. Niettemin is het onzin dat water met een hardheid van 7,50 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige watermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag in de badkamer.

*Er is debat over de correlatie van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Hardheid Vledder waardevrij bepalen

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater testen en vervolgens weergeven in een bepaalde eenheid. Zoals de genoemde 7,50 dH in Vledder**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn tabellen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar soms kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met onthard leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Vledder

Becijfering voor 7,50 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Vledder?

Kalkvrij leidingwater wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Soms formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt dikwijls voor in gebieden met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Vledder is het daarom beslist zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het drinkwater van 7,50 naar 0 dH terug te brengen.