Waterhardheid Vledderveen (Stadskanaal)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
12,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De hardheid van het leidingwater in Vledderveen ligt in de buurt van de 12,50 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag per m3 leidingwater. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalkvormende deeltjes.

Vledderveen biedt plaats aan 280 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Vledderveen maakt deel uit van de gemeente Stadskanaal. Deze hoort bij de noordelijke provincie Groningen.


Persoonlijke betekenis behoorlijk hard kraanwater Vledderveen

De gewaarwording van een vastgestelde hardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 12,50 Duitse graden "OK" vinden en het schoonmaken van de kranen dulden.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval niet nadelig voor de gezondheid*. Evenwel is het een verzinsel dat water met een hardheid van 12,50 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is debat over de samenhang van eczeem, en hard kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen significante uitkomsten op.

Waterhardheid Vledderveen objectief duiden

Je kunt de mineralen in leidingwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 12,50 dH in Vledderveen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die juist, maar soms kan een meting zijn verouderd.

Feit is dat uitsluitend met geheel kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Vledderveen

Berekening voor 12,50 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalk.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Vledderveen?

Onthard water wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms formeert zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt over het algemeen voor in plaatsen met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere aanmoediging om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Vledderveen is het zodoende beslist nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het water van 12,50 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.