Waterhardheid Vledderveen (Westerveld)

Zacht
0
7,20
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De waterhardheid van het drinkwater in Vledderveen is ongeveer 7,20 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag per kuub water. 7,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,07 kilogram kalkdeeltjes.

Vledderveen telt 355 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Vledderveen bevindt zich in de noordelijke provincie Drenthe in de gemeente Westerveld.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Vledderveen

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 7,20 dH misschien "acceptabel" vinden. De gewaarwording van de bepaalde waterhardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de badkamer?.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins riskant voor het lichaam*. Hoe dan ook is het onzin dat water met een hardheid van 7,20 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel verwarring over de context van eczeem, en hard leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen overduidelijke conclusies op.

Waterhardheid Vledderveen objectief bepalen

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde maat. Zoals de beschreven 7,20 dH in Vledderveen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn overzichten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die correct, maar nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat uitsluitend met kalkloos drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Vledderveen

Becijfering voor 7,20 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,20 dH x 180m3 = 23,07 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Vledderveen?

Iedereen ervaart volledig kalkvrij drinkwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan vormen. Dit bruine residu komt het meest voor in plaatsen met kalkrijk kraanwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere beweegreden om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Vledderveen is het zodoende zeker zinvol om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het drinkwater van 7,20 naar 0 dH terug te dringen.