Waterhardheid Vleuten (Utrecht)

Zacht
0
7,60
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,60 dH. Dat is de waterhardheid van het leidingwater in Vleuten. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH wil zeggen 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 water. 7,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,35 kilogram kalk.

Vleuten telt 23.145 inwoners. Dit is een betrekkelijk kleine woonplaats. Vleuten is onderdeel van de centrale provincie Utrecht in de gemeente Utrecht.


Persoonlijke beleving tamelijk hard water Vleuten

Mensen kunnen waterhardheid van 7,60 dH "heel gewoon" vinden. De ontvangst van een bepaalde hardheid is duidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchekranen?.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor de gezondheid*. Desalniettemin is het een fabeltje dat water van 7,60 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is debat over de context van eczeem, en kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten overigens geen heldere conclusies op.

Waterhardheid Vleuten objectief meten

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater bepalen en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de genoemde 7,60 Duitse graden in Vleuten**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een waarde zijn verouderd.

Feit is dat alleen met kalkvrij water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Vleuten

Berekening voor 7,60 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,60 dH x 180m3 = 24,35 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Vleuten?

Zacht drinkwater wordt praktisch altijd als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een restant kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt gewoonlijk voor in oorden met hard water. Dit kan flink teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Vleuten is het daarom zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 7,60 naar 0 Duitse graden te reduceren.