Waterhardheid Vlieland (Vlieland)

Zacht
0
6,50
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,50 dH. Dat is de waterhardheid van het kraanwater in Vlieland. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid staat voor 17,8 gram kalk in elke kuub water. 6,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,83 kilogram kalkdeeltjes.

Vlieland is een zeer kleine woonplaats met 1.115 inwoners. Vlieland bevindt zich in de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Vlieland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Vlieland

De beleving van een vastgestelde hardheid is nogal persoonlijk. U kunt -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,50 Duitse graden "OK" vinden en daarmee het ontkalken van de kranen accepteren.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins riskant voor het lichaam*. Hoe dan ook is het een fabeltje dat water van 6,50 dH zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.

*Er is debat over de relatie tussen eczeem, en drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen overduidelijke conclusies op.

Hardheid Vlieland objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater meten en vervolgens aanduiden in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,50 dH in Vlieland**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn overzichten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar soms kan een waarde verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel kalkloos kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Vlieland

Becijfering voor 6,50 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,50 dH x 180m3 = 20,83 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Vlieland?

Een ieder ervaart volledig onthard drinkwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat soms een restant kan vormen. Dit bruine restant komt in de regel voor in gebieden met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Vlieland is het dus zeker zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 6,50 naar 0 Duitse graden te reduceren.