Waterhardheid Vlijmen (Heusden)

Zacht
0
7,56
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,56 dH. Dat is de hardheid van het water in Vlijmen. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 7,56 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,22 kilogram kalkaanslag.

Vlijmen is een redelijk kleine woonplaats met 13.700 inwonenden. Vlijmen ligt in de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Heusden.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Vlijmen

Iemand kan waterhardheid van 7,56 Duitse graden wellicht "aanvaardbaar" vinden. De beleving van de vastgestelde waterhardheid is in ieder geval persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de douche?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins nadelig voor het lichaam*. Hoe dan ook is het niet waar dat water met een hardheid van 7,56 dH zacht water is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen beweren. Het leidt immers tot kalkafzetting.

*Er is nog wel debat over de correlatie van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Vlijmen waardevrij duiden

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater bepalen en dan weergeven in een bepaalde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 7,56 dH in Vlijmen**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar soms kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat alleen met totaal onthard water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Vlijmen

Calculatie voor 7,56 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,56 dH x 180m3 = 24,22 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Vlijmen?

Zacht kraanwater wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt in het algemeen voor in plaatsen met kalkrijk drinkwater. Dit kan flink gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere afweging om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Vlijmen is het zodoende zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 7,56 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.