Waterhardheid Vlissingen (Vlissingen)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,38 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het kraanwater in Vlissingen. Dit is tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalk in elke m3 drinkwater. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Maar het drinkwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in Vlissingen is 7,84 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water.

Vlissingen biedt plaats aan 33.600 inwonenden. Dit is een aardig grote woonplaats. Vlissingen is onderdeel van de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Vlissingen.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Vlissingen

De ervaring van een gegeven hardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Sommige mensen kunnen zo een waterhardheid van 6,38 dH "heel gewoon" vinden en dus het schoonmaken van de tegels accepteren.

Water met deze waterhardheid is in elk geval niet riskant voor de gezondheid*. Nochtans is het onzin dat water met een hardheid van 6,38 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven beweren. Het leidt immers tot kalkaanslag.

*Er is nog debat over de samenhang van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Hardheid Vlissingen objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Zoals de beschreven 6,38 Duitse graden in Vlissingen**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan reeksen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die juist, maar nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Feit is dat alleen met geheel onthard water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Vlissingen

Calculatie voor 6,38 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Vlissingen?

Onthard water wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt normaal gesproken voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Vlissingen is het zodoende uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 6,38 naar 0 dH terug te dringen.