Waterhardheid Vlodrop (Roerdalen)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het water in Vlodrop (Vlorp). Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het water op uw postcode behoorlijk verschillen. De meest ongunstige hardheid in Vlodrop (Vlorp) is 7,84 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water.

Vlodrop telt 2.395 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Vlodrop bevindt zich in de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Roerdalen.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Vlodrop

Iemand kan een waterhardheid van 7,34 Duitse graden "prima" vinden. De beleving van de gegeven waterhardheid is overduidelijk subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de tegels in de badkamer?.

Water van deze hardheid is in elk geval niet riskant voor het lichaam*. Evenwel is het een fabeltje dat water met een hardheid van 7,34 dH zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is verwarring over de context van eczeem, en hard leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen significante conclusies op.

Waterhardheid Vlodrop waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater meten en dan aanduiden in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,34 Duitse graden in Vlodrop**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn overzichten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Vlodrop

Rekensom voor 7,34 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Vlodrop?

Praktisch iedereen ervaart zacht leidingwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms formeert zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een restant kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt normaliter voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan flink gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Vlodrop is het zodoende absoluut zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 7,34 naar 0 dH terug te dringen.