Waterhardheid Vogelenzang (Bloemendaal)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 dH. Zo hard is het water in Vogelenzang minimaal. Dit staat bekend als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag per kuub leidingwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Vogelenzang is 10,36 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Vogelenzang is een kleine woonplaats met 2.230 inwonenden. Vogelenzang bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Bloemendaal.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Vogelenzang

U kunt hardheid van 6,00 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden. De ervaring van de vastgestelde waterhardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de badkamer?.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval niet nadelig voor mens of dier*. Toch is het een fabeltje dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals sommige waterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.

*Er is nog wel debat over de samenhang van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Hardheid Vogelenzang objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater vaststellen en dan aanduiden in een bepaalde maat. Zoals de genoemde 6,00 Duitse graden in Vogelenzang**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn lijsten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die juist, maar af en toe kan een meting verouderd zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met volledig zacht kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Vogelenzang

Becijfering voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in Vogelenzang?

Praktisch iedereen beleeft onthard leidingwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het gekende Twinings raden zo zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een residu kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt veelal voor in plaatsen met hard leidingwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Vogelenzang is het derhalve zeker nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het leidingwater van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.