Waterhardheid Vogelwaarde (Hulst)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,38 dH. Zo hard is het leidingwater in Vogelwaarde minimaal. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het water op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De hoogste hardheid in Vogelwaarde is 7,84 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water.

Vogelwaarde is een zeer kleine woonplaats met 1.930 inwonenden. Vogelwaarde maakt deel uit van de gemeente Hulst. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Zeeland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard water Vogelwaarde

Men kan waterhardheid van 6,38 dH "heel gewoon" vinden. De ervaring van een vastgestelde waterhardheid is merkbaar persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de glazen douchewand?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Toch is het een verzinsel dat water met een hardheid van 6,38 dH zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is verwarring over de context van eczeem, en leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Waterhardheid Vogelwaarde objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,38 Duitse graden in Vogelwaarde**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn reeksen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel zacht leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Vogelwaarde

Calculatie voor 6,38 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Vogelwaarde?

Kalkvrij kraanwater wordt doorgaans als comfortabel ervaren. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Wat is dat?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt in de regel voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan beduidend verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Vogelwaarde is het daarom duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 6,38 naar 0 dH te verminderen.