Waterhardheid Volendam (Edam-Volendam)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het drinkwater in Volendam bedraagt ongeveer 6,00 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Let wel, het water op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De meest ongunstige hardheid in Volendam is 10,36 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Volendam telt 21.520 inwoners. Dit is een betrekkelijk kleine woonplaats. Volendam bevindt zich in de gemeente Edam-Volendam. Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Volendam

De waarneming van een bepaalde hardheid is zeer subjectief. U kunt zo een hardheid van 6,00 Duitse graden "acceptabel" vinden en het schoonmaken van de douche accepteren.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval niet een gevaar voor het lichaam*. Hoe dan ook is het onzin dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven zeggen. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.

*Er is debat over de correlatie van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Hardheid Volendam waardevrij duiden

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater meten en dan aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 Duitse graden in Volendam**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan overzichten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen correct, maar soms kan een waarde zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Volendam

Becijfering voor 6,00 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Volendam?

Praktisch iedereen ondervindt volledig zacht drinkwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een restant kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt het meest voor in plaatsen met hard kraanwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijkere motivering om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Volendam is het daarom uiterst zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het drinkwater van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.