Waterhardheid Vollenhove (Steenwijkerland)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
8,10
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De waterhardheid van het leidingwater in Vollenhove ligt rond de 8,10 Duitse graden. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub kraanwater. 8,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 25,95 kilogram kalkvormende deeltjes.

Vollenhove telt 4.115 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Vollenhove hoort bij de gemeente Steenwijkerland. Die hoort bij de oostelijke provincie Overijssel.


Persoonlijke ervaring behoorlijk hard water Vollenhove

Men kan een waterhardheid van 8,10 Duitse graden wellicht "normaal" vinden. De indruk van een vastgestelde waterhardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de douchewand?.

Water met deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor mens of dier*. Hoe dan ook is het een fabeltje dat water met een hardheid van 8,10 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven beweren. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Vollenhove waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater meten en dan uitdrukken in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 8,10 dH in Vollenhove**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar soms kan een meting niet meer actueel zijn.

Feit is dat uitsluitend met geheel onthard drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Vollenhove

Berekening voor 8,10 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 8,10 dH x 180m3 = 25,95 kilogram kalk.

Hoe essentieel is een waterontharder in Vollenhove?

Een ieder ondervindt volledig kalkvrij water als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een restant kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt veelal voor in streken met hard water. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere stimulans om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Vollenhove is het zodoende zonder twijfel zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 8,10 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.