Waterhardheid Voorthuizen (Barneveld)

Zacht
0
6,70
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Voorthuizen heeft een waterhardheid van ongeveer 6,70 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 leidingwater. 6,70 dH x 17,8 gram x 180m3 = 21,47 kilogram kalkdeeltjes.

Voorthuizen is een redelijk kleine woonplaats met 10.330 inwoners. Voorthuizen ligt in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Barneveld.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Voorthuizen

De gewaarwording van een bepaalde hardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen zo een hardheid van 6,70 Duitse graden "OK" vinden en het schrobben van de badkamer aanvaarden.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval niet nadelig voor mens of dier*. Dat daargelaten is het een verzinsel dat water van 6,70 dH zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel debat over de correlatie van eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Waterhardheid Voorthuizen waardevrij vaststellen

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater bepalen en dan aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 6,70 dH in Voorthuizen**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn overzichten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een meting niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met zacht drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Voorthuizen

Berekening voor 6,70 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,70 dH x 180m3 = 21,47 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Voorthuizen?

Zacht water wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt praktisch altijd voor in streken met kalkrijk water. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Voorthuizen is het zodoende uiterst zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 6,70 naar 0 Duitse graden te verminderen.