Waterhardheid Vorden (Bronckhorst)

Zacht
0
7,30
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het kraanwater in Vorden kenmerkt zich door een waterhardheid van minimaal 7,30 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub leidingwater. 7,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,39 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Vorden is een kleine woonplaats met 7.350 inwoners. Vorden is onderdeel van de gemeente Bronckhorst. Die hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Vorden

Iemand kan een hardheid van 7,30 Duitse graden wellicht "geen probleem" vinden. De ontvangst van de vastgestelde waterhardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de badkamer?.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins slecht voor het lichaam*. Het is echter ook niet waar dat water met een hardheid van 7,30 dH zacht leidingwater is, zoals enkele watermaatschappijen verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog discussie over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Vorden waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater meten en vervolgens aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 7,30 dH in Vorden**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan reeksen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar af en toe kan een getal niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel onthard kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Vorden

Calculatie voor 7,30 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,30 dH x 180m3 = 23,39 kilogram kalkaanslag.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Vorden?

Zacht water wordt over het algemeen als comfortabel ervaren. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een restant kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt in het algemeen voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijkere stimulans om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Vorden is het zodoende uiterst zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 7,30 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.