Waterhardheid Vragender (Oost Gelre)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
8,30
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het drinkwater in Vragender heeft een waterhardheid van ongeveer 8,30 dH. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke 1000 liter leidingwater. 8,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 26,59 kilogram kalkvormende deeltjes.

Vragender biedt plaats aan 1.105 inwoners. Dit is een erg kleine woonplaats. Vragender ligt in de gemeente Oost Gelre. Deze hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke waarneming behoorlijk hard drinkwater Vragender

De beleving van een bepaalde hardheid is overduidelijk subjectief. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 8,30 Duitse graden "heel gewoon" vinden en het schrobben van de glazen douchewand voor lief nemen.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Het is echter ook niet waar dat een waterhardheid van 8,30 dH zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.

*Er is wel verwarring over de context van eczeem, en drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen heldere uitkomsten op.

Waterhardheid Vragender waardevrij testen

Je kunt de mineralen in water vaststellen en vervolgens aanduiden in een bepaalde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 8,30 dH in Vragender**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die accuraat, maar af en toe kan een waarde verouderd zijn.

Het is een feit dat alleen met volledig kalkvrij water van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Vragender

Berekening voor 8,30 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 8,30 dH x 180m3 = 26,59 kilogram kalk.

Is een waterontharder essentieel in Vragender?

Kalkvrij kraanwater wordt doorgaans als weldadig ervaren. Theeproducenten zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms vormt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Wat is dat?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan vormen. Dit bruine restant komt dikwijls voor in gebieden met hard drinkwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Vragender is het zodoende zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 8,30 naar 0 Duitse graden te verminderen.