Waterhardheid Vreeland (Stichtse Vecht)

Zacht
0
5,90
dH
7,70
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

5,90 Duitse graden. Zo hard is het water in Vreeland minimaal. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH betekent 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke m3 water. 5,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,90 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan nogal afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Vreeland is 7,70 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water.

Vreeland biedt plaats aan 1.790 inwonenden. Het is een erg kleine woonplaats. Vreeland maakt deel uit van de centrale provincie Utrecht in de gemeente Stichtse Vecht.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Vreeland

De ervaring van een vastgestelde waterhardheid is onbetwistbaar subjectief. Mensen kunnen zo een hardheid van 5,90 dH "prima" vinden en het (schoon)poetsen van de tegels aanvaarden.

Water met deze hardheid is in elk geval niet schadelijk voor het lichaam*. Toch is het een fabeltje dat water van 5,90 Duitse graden zacht water is, zoals sommige drinkwaterbedrijven zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is debat over de samenhang van eczeem, en kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Vreeland objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde maat. Zoals de beschreven 5,90 dH in Vreeland**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die correct, maar nu en dan kan een getal verouderd zijn.

Het is duidelijk dat alleen met totaal onthard water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Vreeland

Becijfering voor 5,90 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 5,90 dH x 180m3 = 18,90 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Vreeland?

Kalkvrij drinkwater wordt doorgaans als comfortabel beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms formeert zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt in het algemeen voor in oorden met kalkrijk water. Dit kan fors verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere afweging om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Vreeland is het zodoende in ieder geval zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van het leidingwater van 5,90 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.