Waterhardheid Vriezenveen (Twenterand)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
10,20
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De waterhardheid van het water in Vriezenveen bedraagt ongeveer 10,20 Duitse graden. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 10,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 32,68 kilogram kalkaanslag.

Vriezenveen is een naar verhouding kleine woonplaats met 13.945 inwonenden. Vriezenveen maakt deel uit van de oostelijke provincie Overijssel in de gemeente Twenterand.


Persoonlijke waarneming behoorlijk hard kraanwater Vriezenveen

De ontvangst van een bepaalde hardheid is nogal subjectief. U kunt zo een waterhardheid van 10,20 Duitse graden "prima" vinden en dus het (schoon)poetsen van de glazen douchewand voor lief nemen.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor mens of dier*. Dat daargelaten is het een fabeltje dat water van 10,20 dH zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is discussie over de context van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Hardheid Vriezenveen objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater vaststellen en vervolgens weergeven in een bepaalde eenheid. Zoals de beschreven 10,20 dH in Vriezenveen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn reeksen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met onthard water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Vriezenveen

Berekening voor 10,20 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 10,20 dH x 180m3 = 32,68 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Vriezenveen?

Onthard water wordt over het algemeen als prettig ervaren. Theemakers zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een residu kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt gewoonlijk voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere drijfveer om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Vriezenveen is het dus zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 10,20 naar 0 dH te reduceren.