Waterhardheid Vroomshoop (Twenterand)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,40
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

9,40 dH. Zo hard is het water in Vroomshoop. Dit houdt simpelweg in dat uw water behoorlijk hard is. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 9,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 30,12 kilogram kalkdeeltjes.

Vroomshoop telt 8.745 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Vroomshoop bevindt zich in de oostelijke provincie Overijssel in de gemeente Twenterand.


Persoonlijke waarneming behoorlijk hard kraanwater Vroomshoop

Mensen kunnen een hardheid van 9,40 Duitse graden wellicht "aanvaardbaar" vinden. De perceptie van een gegeven hardheid is merkbaar persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchekranen?.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor het lichaam*. Echter, het is een verzinsel dat water met een hardheid van 9,40 Duitse graden zacht water is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is nog wel discussie over de context van eczeem, en drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Waterhardheid Vroomshoop waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater meten en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de beschreven 9,40 Duitse graden in Vroomshoop**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan lijsten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die juist, maar incidenteel kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met zacht drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Vroomshoop

Berekening voor 9,40 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 9,40 dH x 180m3 = 30,12 kilogram kalkaanslag.

Hoe zinvol is een waterontharder in Vroomshoop?

Onthard leidingwater wordt doorgaans als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe formeert zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Wat is dit?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan formeren. Dit bruine residu komt in de regel voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere stimulans om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Vroomshoop is het zodoende uiterst zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het water van 9,40 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.