Waterhardheid Vrouwenakker (Nieuwkoop)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Vrouwenakker kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van ongeveer 4,98 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid komt overeen met 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in Vrouwenakker is 9,41 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Vrouwenakker is een kleine woonplaats met 100 inwonenden. Vrouwenakker is onderdeel van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Nieuwkoop.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Vrouwenakker

De betekenis van een bepaalde hardheid is duidelijk subjectief. Sommige mensen kunnen zo een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "acceptabel" vinden en daarmee het boenen van de kranen voor lief nemen.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval niet slecht voor mens of dier*. Hoe dan ook is het niet waar dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht water is, zoals sommige watermaatschappijen verkondigen. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog debat over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen sterke uitkomsten op.

Hardheid Vrouwenakker waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water testen en dan aanduiden in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 4,98 Duitse graden in Vrouwenakker**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die juist, maar soms kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met totaal onthard kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Vrouwenakker

Becijfering voor 4,98 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Is een waterontharder essentieel in Vrouwenakker?

Onthard leidingwater wordt praktisch altijd als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt doorgaans voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan fors verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Vrouwenakker is het dus absoluut zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 4,98 naar 0 dH te reduceren.