Waterhardheid Vrouwenparochie (het Bildt)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
8,10
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het kraanwater in Vrouwenparochie (Froubuorren) heeft een waterhardheid van ongeveer 8,10 Duitse graden. Dit noemen we behoorlijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 8,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 25,95 kilogram kalk.

Vrouwenparochie biedt plaats aan 710 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Vrouwenparochie is onderdeel van de noordelijke provincie Friesland in de gemeente het Bildt.


Persoonlijke ervaring behoorlijk hard leidingwater Vrouwenparochie

De indruk van een bepaalde hardheid is erg subjectief. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 8,10 dH "geen probleem" vinden en dus het schoonmaken van de douchekranen aanvaarden.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet nadelig voor mens of dier*. Dat daargelaten is het onzin dat water van 8,10 dH zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is wel discussie over het verband tussen eczeem, en kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Waterhardheid Vrouwenparochie waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater bepalen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 8,10 Duitse graden in Vrouwenparochie**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar af en toe kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal zacht leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Vrouwenparochie

Calculatie voor 8,10 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 8,10 dH x 180m3 = 25,95 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nodig in Vrouwenparochie?

Een ieder ervaart kalkvrij drinkwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms formeert zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt in de regel voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan flink verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Vrouwenparochie is het derhalve in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het leidingwater van 8,10 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.