Waterhardheid Vught (Vught)

Zacht
0
6,89
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De hardheid van het leidingwater in Vught is ongeveer 6,89 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 kraanwater. 6,89 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,08 kilogram kalkvormende deeltjes.

Vught is een vrij kleine woonplaats met 24.825 inwonenden. Vught maakt deel uit van de gemeente Vught. Die bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Vught

De indruk van een gegeven waterhardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,89 Duitse graden "heel gewoon" vinden en dus het schoonmaken van de douche aanvaarden.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet riskant voor de gezondheid*. Echter, het is onzin dat water met een hardheid van 6,89 dH zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in de badkamer.

*Er is nog wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen afgetekende conclusies op.

Hardheid Vught waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater bepalen en dan aanduiden in een bepaalde maat. Zoals de geconcludeerde 6,89 dH in Vught**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Het staat vast dat alleen met totaal kalkvrij kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Vught

Becijfering voor 6,89 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,89 dH x 180m3 = 22,08 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Vught?

Kalkvrij kraanwater wordt over het algemeen als weldadig beoordeeld. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een bezinksel kan formeren. Dit bruine bezinksel komt praktisch altijd voor in streken met hard leidingwater. Dit kan fors teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Vught is het daarom zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 6,89 naar 0 dH terug te brengen.