Waterhardheid Waal (Molenwaard)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,98 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het drinkwater in Waal. Dit is tamelijk hard water. 1 dH komt overeen met 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Waal is 9,41 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Waal is een kleine woonplaats met 100 inwoners. Waal ligt in de gemeente Molenwaard. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard water Waal

Men kan een hardheid van 4,98 Duitse graden misschien "aanvaardbaar" vinden. De perceptie van de gegeven waterhardheid is duidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de glazen douchewand?.

Water van deze hardheid is in elk geval niet slecht voor de gezondheid*. Desalniettemin is het onzin dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.

*Er is wel discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Hardheid Waal objectief vaststellen

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde grootheid. Zoals de geconcludeerde 4,98 Duitse graden in Waal**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan tabellen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een getal zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met zacht water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Waal

Rekensom voor 4,98 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Hoe nuttig is een waterontharder in Waal?

Iedereen ervaart onthard kraanwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een overblijfsel kan vormen. Dit bruine residu komt dikwijls voor in plaatsen met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Waal is het zodoende zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het drinkwater van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.