Waterhardheid Waalwijk (Waalwijk)

Zacht
0
6,89
dH
7,56
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,89 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het drinkwater in Waalwijk. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub drinkwater. 6,89 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,08 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het water op uw postcode behoorlijk verschillen. De maximale waterhardheid in Waalwijk is 7,56 dH. Dit geldt als tamelijk hard water.

Waalwijk is een betrekkelijk grote woonplaats met 31.755 inwonenden. Waalwijk maakt deel uit van de gemeente Waalwijk. Die bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Waalwijk

De indruk van een bepaalde hardheid is klaarblijkelijk subjectief. Sommige mensen kunnen zo een waterhardheid van 6,89 Duitse graden "prima" vinden en dus het (schoon)poetsen van de kranen voor lief nemen.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet slecht voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het een verzinsel dat een waterhardheid van 6,89 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele waterbedrijven beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is verwarring over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen sterke conclusies op.

Hardheid Waalwijk objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater vaststellen en dan aanduiden in een bepaalde maat. Zoals de genoemde 6,89 Duitse graden in Waalwijk**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er bestaan lijsten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die correct, maar soms kan een waarde zijn verouderd.

Het is een feit dat alleen met volledig onthard drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Waalwijk

Rekensom voor 6,89 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,89 dH x 180m3 = 22,08 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Waalwijk?

Zacht kraanwater wordt doorgaans als weldadig beoordeeld. Theemakers zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt het vaakst voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Waalwijk is het dus duidelijk nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het drinkwater van 6,89 naar 0 Duitse graden te verminderen.