Waterhardheid Waarde (Reimerswaal)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het drinkwater in Waarde heeft een minimale waterhardheid van om en nabij 6,38 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Toch kan het kraanwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De maximale hardheid in Waarde is 7,84 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water.

Waarde biedt plaats aan 1.345 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Waarde hoort bij de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Reimerswaal.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Waarde

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 6,38 dH "OK" vinden. De ontvangst van de bepaalde waterhardheid is merkbaar subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de kranen?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Evenwel is het een fabeltje dat een waterhardheid van 6,38 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.

*Er is nog verwarring over de correlatie van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen significante conclusies op.

Hardheid Waarde objectief bepalen

Je kunt de mineralen in kraanwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,38 dH in Waarde**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal onthard water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Waarde

Calculatie voor 6,38 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Waarde?

Onthard drinkwater wordt doorgaans als comfortabel beoordeeld. Theeproducenten zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt in de regel voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Waarde is het zodoende zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van het drinkwater van 6,38 naar 0 dH te verminderen.